Als je met Jeugdzorg te maken krijgt, komt er veel op je af. Of het nu gaat om hulp vanuit het vrijwillig kader, of om een kinderbeschermingsmaatregel, het kan soms allemaal behoorlijk overweldigend zijn. Het gaat hier tenslotte over jou en je meest kostbare bezit, je kind(eren).
Trajectbegeleiding aan ouders, die betrokken raken of al zijn, in een Jeugdzorgtraject. Dat kan een (verzoek tot) Beschermingstafel zijn, of een (verzoek tot) een Kinderbeschermingsmaatregel. Wij begeleiden je gedurende dit traject, voor een korte periode of in een langdurig traject, dit is afhankelijk van de situatie, hulpvraag en benodigde tijd die er nodig is om een hulpvraag te beantwoorden.
Dit is kosteloos voor inwoners van Gemeente Helmond en Gemeente Deurne, wij hebben met deze Gemeentes een samenwerkingsovereenkomst. Ouders kunnen zich direct bij Bijstand In Jeugdzorg melden, er is geen indicatie vanuit het Sociaal Team nodig (wij handelen je hulpvraag vervolgens rechtstreeks met deze Gemeentes af).
Wij, Frans Vogels en Petra Peperkamp, runnen samen deze jonge organisatie in Helmond. Laten we ons even aan je voorstellen:
Petra Peperkamp
“Begin 2014 ben ik als trajectbegeleider gaan werken in de Jeugdhulpverlening; eerst enkele dagdelen per week als vrijwilliger, maar al snel uitgebreid naar een volle werkweek. Een groeiende organisatie, waardoor ik de kans kreeg om mijn werkzaamheden voort te zetten als Gebiedscoördinator van een nieuw op te bouwen steunpunt in Breda. Dit heb ik gedaan tot medio 2021.
Daarna ben ik even iets anders gaan doen, maar wel nog steeds binnen de Jeugdhulpverlening: het begeleiden van jeugdigen met o.a. autisme en ernstige gedragsproblematiek, zowel in dagopvang, individuele begeleiding, als ook op een woongroep. Dit heeft mij meer inzicht gegeven in de problematiek waar ouders mee te maken kunnen krijgen, waardoor ik ouders nog beter kan begrijpen en begeleiden. Daarnaast ben ik zelf ook ervaringsdeskundige in een Jeugdzorgtraject.
Medio 2014 ben ik begonnen met de MBO4 Beroepsopleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en heb ik voor deze opleiding mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Eind 2021 heb ik de training iPH (Persoonlijke Gezondheid) en SRH (Steunend Relationeel Handelen) gevolgd en met een certificaat afgerond. In 2022 heb ik de HBO opleiding Management in Zorg succesvol afgerond en in 2023 heb ik de training Motiverende Gespreksvoering gevolgd. De kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, samen met de passie en liefde die ik voel voor dit vak, zijn de basis geweest om verder te gaan in de Jeugdzorg.”
Frans Vogels
“Sinds 2015 begeleid ik ouders die in conflict zijn gekomen met jeugdzorg. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe deze emotionele rollercoaster voelt en het is dan erg prettig om iemand naast je te hebben staan die ruime (juridische) kennis en ervaring heeft op dit gebied.
Ik ben in 2015 begonnen als vrijwilliger bij stichting Ouders en Jeugdzorg en na 2 jaar als coördinator in dienst gekomen. Nu deze stichting niet langer meer bestaat, is er een groot gat ontstaan in dit specifieke gebied en heb ik besloten om zelfstandig verder te gaan. Ervaringsdeskundigheid binnen jeugdzorg is erg belangrijk en ook onmisbaar, vandaar dat ik mij graag inzet om de samenwerking tussen ouders en (jeugd)zorginstanties te herstellen, zodat het kind weer centraal staat.
Ik ben iemand die zegt wat hij denkt, waardoor je altijd kan rekenen op eerlijkheid en duidelijkheid. Deze eigenschappen hebben mij gebracht waar ik nu sta: een hardwerkende ondernemer die het beste voor heeft met de cliënt. Ik denk in mogelijkheden en oplossingen! Ik werk vanuit de presentiebenadering. Dat wil zeggen: vanuit de leefwereld van de cliënt kijken naar de mogelijkheden.”
Voor meer informatie kun je terecht op de volgende website:
Bijstand In Jeugdzorg
Vossenbeemd 110B
5705 CL Helmond
Tel Frans: 06-39767887
Tel Petra: 06-39767889
Of stuur een mail naar info@bijstandinjeugdzorg.nl en we nemen snel contact met je op!!